|
|
Nie jestem hazardzistą. Naprawdę.
Gdyby ktoś mi rok temu powiedział, że będę siadał wieczorem do komputera, żeby pograć w automaty, wyśmiałbym go w twarz. Ja, Magda, księgowa z małej firmy budowlanej, matka ośmioletniego Filipa? Po całym dniu spędzonym nad fakturami i ZUS-em jedyne, na co mam ochotę, to herbata i serial. Ale życie pisze scenariusze, których sama bym nie wymyśliła.
Wszystko zaczęło się od deszczowego czwartku.
Wracałam z pracy zmęczona jak pies. Filip był u swojej babci, mąż na nocnej zmianie w magazynie. Mieszkanie puste. Cicha. Za dużo ciszy. Usiadłam z laptopem na kanapie, otworzyłam przeglądarkę i przez godzinę gapiłam się w sufit. Nuda. Taka ciężka, lepka nuda, od której zaczynasz myśleć o rzeczach, o których nie chcesz myśleć. O rachunkach. O wakacjach, na które nas nie stać. O nowych butach dla Filipa, bo stare już mu za małe, a do wypłaty jeszcze dwa tygodnie.
Wtedy weszłam na przypadkową stronę. Nie pamiętam już, jak się nazywała. Jakaś reklama gdzieś mi wyskoczyła, kliknęłam z przyzwyczajenia, jak się klika głupie quizy. I tak trafiłam na vavadfa.
Nie miałam pojęcia, co robię. Zarejestrowałam się, bo formularz był prosty. Wpłaciłam sto złotych – tyle, ile wydaję na głupoty w Biedronce. Pomyślałam: jeśli to stracę, nie poczuję różnicy. Jeśli wygram choćby stówkę więcej – kupię tym chłopakowi te buty.
Na początku szło słabo. Automaty kręciły się ładnie, ale kasa topniała. Zostało mi czterdzieści złotych. Normalnie bym zamknęła. Ale coś we mnie powiedziało: dobra, jeszcze pięć spinów. I tyle.
Czwarty spin. Nic.
Piąty.
Ekran eksplodował.
Nie wiem, jak to opisać. Nagle zewsząd poleciały monety, dźwięki, jakieś fajerwerki. Myślałam, że komputer mi się zawiesił. Ale nie. Na środku ekranu pojawiło się okno z napisem: "BONUSOWA GŁÓWNA WYGRANA". Patrzę na cyfry. Trzy tysiące. Trzy. Tysiące. Złotych.
Zamknęłam laptopa.
Serio. Po prostu zatrzasnęłam go. Wstałam, poszłam do łazienki, umyłam twarz zimną wodą. Spojrzałam w lustro. Moja własna twarz patrzyła na mnie z niedowierzaniem. Wróciłam, otworzyłam komputer. Saldo się nie zmieniło. Nadal tam było. Zadzwoniłam do męża. Nie odbierał – nocna zmiana, nie może. Wysłałam mu zdjęcie ekranu. On odpisał po dziesięciu minutach: "Co to jest? Hakerzy?"
Napisałam: "Nie. vavadfa. Wygrałam".
On: "Żartujesz?"
Ja: "Nie żartuję".
Przez następną godzinę nie wiedziałam, co ze sobą zrobić. Chodziłam po mieszkaniu, piłam wodę, oglądałam telewizję wyciszoną. Bałam się ruszyć cokolwiek na stronie, żeby przypadkiem nie zniknęło. A potem pomyślałam – dobra, Magda, ogarnij się. Sprawdziłam wypłaty w regulaminie. Złożyłam wniosek. I poszłam spać.
Następnego dnia rano przelew był na koncie.
Pamiętam to uczucie, kiedy otworzyłam aplikację banku. Wcześniej patrzyłam na saldo i zawsze czułam ten lekki skurcz żołądka. Tym razem zobaczyłam dodatkowe trzy tysiące i… po prostu się rozpłakałam. Nie z radości. Z ulgi. Wiedziałam, że mogę kupić buty. I zapłacić zaległy rachunek za prąd. I zabrać Filipa do kina na ten film, który tak chciał obejrzeć. Zwykłe rzeczy. Ale dla mnie – cały świat.
Wieczorem, kiedy mąż wrócił z pracy, nie mogłam zasnąć. Leżałam na łóżku i patrzyłam w sufit. On obok. Zapytał: "O czym myślisz?". Odpowiedziałam: "O tym, że gdyby nie ta nuda. Gdyby nie ten deszcz. Gdybym wtedy zamknęła laptopa po stracie sześćdziesięciu złotych…". Nie dokończyłam.
Bo wiesz, co jest w tym najśmieszniejsze? Nie chodzi o te trzy tysiące. One już dawno poszły na buty, rachunki i pizzę na mieście. Chodzi o to, że czasem wystarczy jeden głupi, przypadkowy wieczór. Jedna chwila, w której mówisz sobie "a co mi tam". I nagle okazuje się, że życie może być trochę lżejsze. Nie na zawsze, nie magicznie. Ale na tyle, żeby złapać oddech.
Od tamtego dnia mam jedną zasadę – wpłacam tylko to, co mogę spokojnie zostawić w kasynie. Traktuję to jak bilet do kina albo pizzę. I wiesz co? Działa. Czasem przegram dwadzieścia złotych. Czasem wygram sto. Ale nigdy już nie próbowałam powtórzyć tamtej wielkiej wygranej. Bo niektóre rzeczy zdarzają się tylko raz. I to jest w nich piękne.
Filip dostał swoje buty. I kurtkę. I lody, na które normalnie mówię "nie stać nas". A ja? Ja dostałam lekcję, którą zapamiętam do końca życia. Nie chodzi o to, żeby gonić za wygraną. Chodzi o to, żeby być w odpowiednim miejscu, w odpowiednim momencie. I mieć tyle odwagi, żeby kliknąć "dalej", kiedy wszystko mówi ci, żebyś już dała sobie spokój.
Czasem w nocy, kiedy zasypiam, myślę o tym deszczowym czwartku. I uśmiecham się do siebie. Bo nie wiem, czy to było szczęście, przypadek czy coś pomiędzy. Wiem tylko, że gdybam wtedy zamknęła laptopa – nic by się nie zmieniło. A tak? Buty są na miejscu. I jakoś tak cieplej na sercu.
|
|